Prenttelin Hessu – Värikkään kansanviulistin tarina ja laulut

Henrik Toivonen [1857–1936] oli pelimanni, joka tunnettiin ja muistetaan yhä Vakka-Suomessa paremmin nimellä Prenttelin Hessu. Komeaääninen ja taitava kansanviulisti oli värikäs ja monipuolinen persoona, joka tupaan tullessaan toi mukanaan iloa ja eloa häihin ja muihin juhlatilaisuuksiin. Soiton ja laulun lisäksi jutuniskijä Prentteli valmisti puusta taidokkaita käsitöitä, toimi maallikkosaarnaajana sekä sijaiskanttorin tehtävissä. Melkoisesta kiertolaiselämästä huolimatta hän elätti perhettään Maria-vaimonsa kanssa Laitilan Pehtsalossa.

Merkittävä kimmoke kirjan tekoon ajoittuu vuoteen 2009, jolloin teoksen tekijä Musiikin maisteri Markus Rantanen sattumalta törmäsi ensimmäistä kertaa Prenttelin Hessun yhteen laulutekstiin. Tästä alkoi varsin pitkällinen musiikillinen salapoliisityö, jonka lopputuloksena tässä kirjassa on kattavan elämäntarinan lisäksi kaikkiaan 48 Prenttelin Hessun aikanaan esittämää laulua nuottien kera. Kappaleiden yhteyteen on koottu tiiviit tietopaketit, joiden avulla lukija pystyy näkemään laulujen taakse ja sitä ajan kuvaa, jossa tämä monella tapaa merkittävä pelimanni on aikalaisena elänyt ja laulujansa esittänyt. 

Kirjan tekijä Markus Rantanen (s. 1981) on monipuolinen musiikkialan toimija, joka on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2012.

100 sivua. ISBN 978-952-94258-0-8. Hinta 20€.

%d bloggaajaa tykkää tästä: